2011. január 13., csütörtök

Lewis, C. S: Narnia krónikái

Peter Pevensie írta:
A Narnia krónikái hét történetet foglal magába.A történet a második világháború korszakában iródott, ám története visszarepít minket egészen a Fantasztikus középkorig, hol sárkányok, törpök, és egyéb mitológiai, misztikus lények élnek s népesítik be ezt a szeretetre méltó országot. Ez a történet azoknak ajánlott, akiket magával ragadnak a Fantasy regények; a Jó és a Rossz örökös háborúja. Számomra ez nem gyermekmese. Ha igazán átérzed a történet valóját, rádöbbensz, hogy mindez mesének tűnik, ám mégsem ugyanaz. C.S.Lewis, a Narnia krónikáinak írója azokban az időkben nem egyedül képviselte ezt az irói stílust, hisz kortársa volt a Gyűrűk ura trilógia írója,  Középfölde megteremtője, J.R.R.Tolkien, ki azzal a ténnyel kapcsolódik Lewis életéhez, hogy ő maga is hozzájárult Narnia világának kialakulásához. C.S.Lewis sokat köszönhetett Tolkien barátjának, mert kapcsolatuk egy amolyan Inkling társaságból indult, hol irók osztották meg maguk között terveiket, és ahol bizony nem pártolták Lewis ötletét Narnia világáról. Azt gondolták, hogy professzor létére C.S. Lewis gyermekönyvet akar írni, ám Tolkien volt az, aki nem itélte el az ötvenes éveiben járó írót. Ha hozzákezdesz Narnia mesés világának megismeréséhez, egyet ne feledj kedves olvasó, tartsad élesen a kardod, s higgy a Varázslatban.



2 megjegyzés:

  1. Szörnyű látni, hogy ehhez a remek sorozathoz még senki nem írt bejegyzést.
    C. S. Lewis krónikái olvasása közben megismerhetünk négy kisgyermeket (akik nem is mind olyan kicsik). Egy véletlen folytán kerülnek Narniába, ahol meg kell küzdeniük a gonosszal, fiatal fejjel. A gyerekek mindig jó döntéseket hoznak, és megmentik "országukat". A sorozat első kötetében az előzményeket, a továbbiakban gyerekek sorsát ismerhetjük meg.
    Az ártatlan skacok meséje mindenkit ráébreszthet arra, hogy higgyen a csodákban, még felnőttként is.

    VálaszTörlés
  2. A Narnia pont arra tanít meg, hogy miként lehet helyes döntéseket hozni, a hibákat kijavítani, harcolni a nehézségekkel és megpróbáltatásokkal. Idealizál egy nem valóságos közeget, ahol a jó és a rossz közti született ellentét határozza meg az életet,ebbe csöppennek bele a testvérek. Szerintem nem mindig döntenek a legjobban, de ahogy minden mesében, a "minden jó, ha a vége jó" kimondatlan szabály lép érvénybe, és a csodák, a varázslat, a titokzatos világ akaratlan is magába szippantja az embert. Nem mondanám gyereksorozatnak, hiszen a történések igazi értéke, annak teljes megértése sokszor még egy tanult, világlátott ember számára sem a legkönnyebb. A kaland, a bátorságpróbák, a gyerekek között lassan kialakuló morál és hihetetlen kapocs viszont mérhetetlen tanulsággal szolgál, így mindenkinek ajánlanám, aki jól érzi magát a fantasy birodalmában, és képes időt szánni arra, hogy elmerüljön a csodák világában.

    VálaszTörlés