2011. január 18., kedd

J. K. Rowling: Harry Potter és a Bölcsek Köve

puppetmaster ajánlása:
Kiskoromban, úgy 11 évesen olvastam először. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, ahogy mondani szokás, és rengeteget változott az olvasási igényem. Ennek ellenére A Harry Potter volt az első igazi regény, ami megfogott, elbűvölt, és belerántott egy olyan világba - a mágia világába -, ami aztán sokáig, hosszú-hosszú évekig nem hagyott szabadulni. Úgy váltam a rabjává, ahogy kisgyerek a csokinak: az első falatok után egyre többet akartam. Nagyon hamar rágtam át magam a köteteken, és időközönként, évről-évre előveszem, átnyálazom, a kedvenc részeken még el-elcsámcsogok. A Harry Potter alkalmas arra, hogy megszerettesse a gyerekekkel az olvasást. Sokat lehetne arról beszélni, hogy rossz-e, hogy egyre több iskolában a kötelezők listáján szerepel. Szerintem nem. Rengeteg mindent adhat egy gyereknek, sőt, akár a felnőtteknek is. Csodálatos világa kitágítja a fantázia világának határait, és megtölti olyan szép, lenyűgöző, érdekes dolgokkal, mint a kentaurok, a manók vagy az elvarázsolt erdők. Ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is el akar szabadulni a hétköznapi sürgés-forgásból, aki szereti a titkokat, és a mágia színpompás világát, az álmokat.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon megörültem,mikor láttam,hogy puppetmaster ajánlja ezt a könyvet! Sok olyan dolgot írt, amivel a szívemből szólt. Én is 10-11 évesen kaptam a könyvet. Sokáig nem vonzott,csak porosodott a polcon,mert nem tudtam elképzelni,miért rajonganak Harry Potterért ennyien.Addig a kötelezőkön kívül nem sok könyvet olvastam.Azután belekezdtem a Potter-széria első kötetébe.Kezdetben lassan nyammogtam rajta,aztán egyre gyorsabban tudtam olvasni,és hihetetlenül megszerettem.A következő kötetekért már sorba álltam a boltban,és képes voltam a 7. rész végébe angolul belelesni,hogy életben marad-e a kedvenc szereplőm a történet végére =) Ez a könyv nekem nagyon sokat adott,az életem fontos alakítója volt, és még ma is nagy rajongó vagyok,igaz,már én sem az ilyen jellegű könyveket szeretem elsősorban.
    A Bölcsek köve izgalmas,csodálatos bevezetője a varázslatos kalandoknak,és abban is csatlakozom puppetmasterhez,hogy ez a kötet rá tudja szoktatni az ifjúságot az olvasás szeretetére. Rajongók millióit kovácsolta egységbe, órákig vesézhető témát ad egy beszélgetés során. Egyszóval, kihagyhatatlan mű, szerintem lassan klasszikusnak számít.

    VálaszTörlés
  2. A Harry Potter nem hagy szabadulni, ha egyszer elkezded. Úgy érzed folytatnod kell, meg kell tudnod mi történik, hiszen egy olyan világban játszódik, ahová - tudatosan vagy tudat alatt, mindegy- mindig is vágytál.
    Amikor a nővérem olvasta ezt a részt, körülbelül 3-4 éves lehettem, és magamtól még nem tudtam olvasni és már akkor is könyvmoly voltam. Mivel nekünk a zöld kiadású Bölcsek Köve van meg, kezembe fogtam Fekete István Lutráját, és a testvéremet utánozva mindenkivel közöltem, hogy: "képzeld én is a Harry Potter-t olvasom! Bizony!!". Azt hiszem jót nevettek rajtam, bár megpróbáltak komolynak látszani. Már nem is igazán emlékszem. Mikor végre megtanultam olvasni, és már elég jól ment, első dolgaim között volt, hogy elolvassam a Bölcsek Kövét. Nem csalódtam. Minden részt élvezettel, többször is elolvastam, alig vártam a következőket. A kötetek egy olyan varázslatos világba rántottak, ahonnan nehéz szabadulni, de néha muszáj. Még ma is 15 éves fejjel is eszembe jut életem egyik legelvarázsolóbb könyvélménye.

    VálaszTörlés