2010. december 2., csütörtök

Meyer, Stephenie: Twilight - Alkonyat

Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő… Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…

Evi írta:
Azért ezt a könyvet választottam, mert nem csak tiniknek való. Sokak alkotnak véleményt róla úgy, hogy el sem olvasták, mert túl romantikus és nyálas nekik. Szerintem nem ez az amit látni kell ebben a könyvben. Mélyebben bele kell merülnie az olvasónak ahhoz, hogy ne csak felszínesen ismerje meg a történetet.Ajánlom másoknak, mert erőt ad, és gondolkodás módunkat is megváltoztathatja egy két dologban. 

2 megjegyzés:

  1. A Twilight-ot az elsők között olvastam. Olyannyira az elsők között, hogy amilyen gyorsan csak tudtam, átrágtam magam rajta, ami azt jelenti, hogy mindössze egy nap alatt sikerült is bekebeleznem. Eleinte rajongtam érte. Annyira imádtam, hogy egyszerűen nem tudtam betellni vele. Szerettem volna a magaménak érezni, mint sok minden mást is. Ahogy csak tudtam, megszereztem angolul a többi kötetet is, és azokat is megszerettem. Aztán magyarul is olvastam őket. Mindezt nagyon rövid idő leforgása alatt, hála az internetnek. A vámpírok - csakúgy, ahogy a korábban említett sötét oldallal szembeni imádatom -, voltak a kedvenceim már tizenkét éves korom óta. Úgy tanulmányoztam őket a regényeken, legendákon keresztül, mintha csak hús-vér teremtmények lennének. Hamarosan megszületett a saját vámpír regényem is, és felállítottam a saját nézetemet erről a misztikus, sötét fajról. Ez hozzá tartozott a kutató-fanatizmusomhoz. Aztán. Történt valami, ami megrendített. Egyrészt ráébredtem arra, hogy az egész csak egy szívszorító, tini álom - mármint a Twilight. Csak gondoljatok bele... az éjszaka teremtménye, akinek a sejtjeiben generálva van a vérszomj, aki ha eluralkodik rajta az éhség, a saját anyját is képes lenne megölni - akkor majd pont egy halandó, étvágygerjesző lány miatt fogja megállni a szomorú vércsapolást szerelem ide vagy oda? Nem, ez kizárt. Túl rózsaszín, persze szép, és szívmelengető történet, ha nem akarunk az orrunknál tovább látni. A másik elrettentő dolog az volt, hogy nagy szerelmem után, egyszer csak mindenki a Twilight lázban égett. És nem olyan kutató fanatizmussal, mint én, hanem olyan bálványozással, mint a "Jaj, Edward olyan heeelyeeees", meg "Oh, úgggy irigylem Bellááááát!" És szép lassan elszakadt a cérna.
    :-) Tehát a Twilight számomra olyan, akár egy fívér, akivel valaha összevesztem. Ott ül a polcon, néha ránézek, és érzem azt a fonalat, ami hajdan összekötött minket, de már nem elég erős ahhoz, hogy újra belekezdjek vagy éppenséggel istenítsem. Hát ez lett számomra a Twilight. Pedig én tényleg imádtam :)Erőt azt mindenképp képes adni azoknak a nőknek, akik egy könyvben képesek megtalálni azt a majdnem hihető érzést, ami már-már hasonló a szerelemhez, mindezt csupán egyetlen szép jelenet elolvasásának köszönhetően. Szép, de egy kicsit sem alapszik valóságra, és épp emiatt nem más, mint egy jól csomagolt, jól fogalmazott, a végtelenségig csűrt és csavart álom. Sajnálom, ha bárki lelkébe gázoltam, de ez az oldal a véleményekről szól, és ez az enyém.

    VálaszTörlés
  2. Engem sokáig nem érdekelt a Twilight. Mire meg jelent a New Moon rávettem magam hogy elolvastam a könyvet de csak azért mert a legjobb barátnőm annyit unszolt .Őszintén nagyot csalódtam benne kellemesen .Ebbe a sztoriba bárki bele tudja képzeni magát vagy Bellaként vagy Edwardként ami tök jó :D.De ez csak egy nagyon jól megírt mese ahová az emberek elmenekülhetnek az emberek a gondjaik elől. Viszont nagyon sokat mindent tanultam ebből a történetből a családról az összetartásról és a szerelemről és ez segített hogy valahogy máshogy lássam az életet és az embereket . Tartsak ki bármi is történik .Lehet hogy mások nem így látják de ez az én véleményem .

    VálaszTörlés